Wino własnej produkcji smakuje wyjątkowo, nie tylko dlatego, że jest wykonane samodzielnie. Wino domowe jest tworzone z uwzględnieniem osobistych preferencji. Uzyskanie bogatego w smaku wina ułatwią enzymy. Enzymy to związki, które występują zarówno u roślin, jak i zwierząt, a ich zadaniem jest katalizowanie i kierowanie określonymi procesami przemiany materii. Enzymy są różne, a każdy z nich ma inne przeznaczenie. Owoce, z których powstaje wino posiadają swoje własne enzymy, jednak jest ich za mało, aby w pełni wydobyć z owoców cały potencjał. Doświadczeni winiarze stosują dodatkowe enzymy, które np. pozwalają na intensywniejszy wypływ soku, zmniejszają ryzyko oksydacji, ułatwiają scukrzanie skrobi, wspomagają klarowanie win o wysokiej zawartości pektyn, a także w pewnym stopniu ułatwiają fermentację. Dodatkowe enzymy pomogą uzyskać wino o jeszcze lepszym smaku i głębszym aromacie. Przydadzą się szczególnie tam, gdzie istnieje potrzeba dokładniejszego oczyszczenia moszczu przed fermentacją.

Sortuj po:
Sortuj po:
Widoki normallist
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel