Produkując wino domowe z owoców, jak i z winogron, jesteśmy w stanie nadać mu oryginalny smak i zapach nawet nie posiadając beczek, jakimi dysponują profesjonalni winiarze. Ciekawym i równie skutecznym substytutem przeznaczonym dla hobbystów i domowych producentów są chipsy płatki drzew owocowych. Są to niewielkie kawałki drewna różnych drzew, które dodaje się do wina podczas rożnych etapów jego fermentacji. Dostępne u nas płatki akacjowe polecamy szczególnie do win białych, oraz do wszystkich rodzajów trunków, z których chce się wydobyć „owocowość” i świeżość. Płatki kasztanowca doskonale komponują się z winem różowym i czerwonym, dodając mu cierpkości i nieco pikantnego aromatu. Płatki z drzewa wiśniowego również znajdują zastosowanie przy produkcji win czerwonych i różowych. Nie dodają im aż tylu tanin, co płatki dębowe, ale również wzmacniają świeży i owocowy smak. Płatki poszczególnych drzew można oczywiście ze sobą mieszać – zachęcamy do eksperymentowania i porównywania osiąganych rezultatów.

Sortuj po:
Sortuj po:
Widoki normallist
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel