Zaprawki do alkoholu

W celu uzyskania charakterystycznego smaku wysokoprocentowego alkoholu wytworzonego na drodze destylacji zacieru lub dla przygotowania trunku na bazie kupionego w sklepie spirytusu, coraz częściej wykorzystuje się tzw. zaprawki do alkoholu, inaczej mówiąc esencje smakowe, które miesza się z czystym alkoholem, rozrobionym w odpowiedniej proporcji z wodą. W sklepach znajdziemy gotowe zaprawki, które pozwolą przygotować trunek o określonym smaku. Taką zaprawkę możemy również przygotować samodzielnie, sięgając po garść naturalnych przypraw, barwników, substancji słodzących lub innych, które wpłyną na smak, zapach i kolor alkoholu.

zaprawki do alkoholu

Rodzaje zaprawek do alkoholu

Używając gotowych zaprawek możemy przygotować gatunkowe rodzaje trunków o bardzo charakterystycznym smaku. W sprzedaży znajdziemy gotowe esencje do przygotowania whisky, koniaku, brandy, tequili, rumu, ginu, a także różnych smaków likierów i wódek gatunkowych, jakie możemy spotkać na półkach sklepów monopolowych. Korzystając z zaprawek możemy na przykład przygotować wódkę cytrynową, jabłkową, popularną jarzębinówkę czy absynt. Wybór smaków jest bardzo duży i pozwala na szybkie przygotowanie trunku o ciekawym kolorze lub specyficznym, jasno określonym smaku.

 

Jak rozrabiać zaprawki do alkoholu?

Przed dodaniem zaprawki do alkoholu, ten odpowiednio wcześniej powinniśmy rozcieńczyć z wodą. Jeśli używamy spirytusu, po jego wymieszaniu z wodą powinniśmy odczekać co najmniej 24h. W praktyce lepiej dać nieco więcej czasu na przegryzienie się spirytusu z wodą. Dzięki temu stanie się on mniej ostry, będzie bardziej delikatny i szlachetny w smaku. Po upływie minimum 24h, do rozcieńczonego spirytusu dodajemy wcześniej wybraną zaprawkę. Producenci zaprawek określają minimalny czas na jej zmieszanie z trunkiem zwykle na 24h, ale podobnie jak przy przegryzaniu się spirytusu z wodą, lepiej dać jej nieco więcej czasu. Im dłużej zaprawka będzie mieszała i wiązała się z alkoholem, tym smak trunku będzie bardziej wyrazisty i jednorodny – bez wyczuwalnych na języku jego oddzielnych frakcji.

Jeśli korzystamy z gotowej zaprawki do alkoholu, warto dokładnie zapoznać się z instrukcją przygotowania trunku i z aptekarską dokładnością stosować się do zalecanych proporcji. Dzięki temu uzyskamy trunek o smaku najbardziej zbliżonym do oryginału. Gdy zlewamy zawartość zaprawki do butelki, w której wymieszamy ją z alkoholem, opakowanie/buteleczkę po zaprawce warto przepłukać alkoholem. Dzięki temu nie stracimy ani grama cennych substancji zapachowych i smakowych, i nie zachwiejemy proporcji w przygotowaniu gatunkowego trunku.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel