Wszystko o płatkach dębowych

Nie każdy z nas ma dostęp do dębowych beczek, w których tradycyjnie przechowuje się dobre jakościowo wina i mocne trunki tj. whisky. Gdy chcemy nadać winu lub nalewce intensywniejszego, bardziej szlachetnego koloru i nieco podkręcić smak takiego trunku, alternatywą dla jego leżakowania w dębowej beczce będą płatki dębowe. Wystarczy dodać niewielką ilość płatków na etapie fermentacji wina/zacieru i kilka sztuk płatków na litr trunku, na etapie jego leżakowania/dojrzewania w butelce. Po uzyskaniu określonego posmaku, płatki dębowe należy usnąć z butelki/gąsiorka, tak by trunek nie zgorzkniał i zbyt mocno nie zmienił oryginalnej barwy, która jest jednym z jego atutów.

wszystko o płatkach dębowych

Jak działają płatki dębowe?

Ze względu na zawarte w drewnie taniny i substancje aromatyczne, a także ze względu na działanie drewna na proces utleniania trunku, umieszczenie w winie, nalewce lub innym mocnym alkoholu pewnej ilości dębowych płatków bednarskich, pozwoli w niewielkim stopniu podkręcić naturalny smak i kolor tych trunków, nadając im odrobiny szlachetności i wyrafinowania. Co ważne, do procesu uszlachetniania i uzyskania efektu beczki należy używać wyłącznie sprawdzonych, dobrych jakościowo płatków dębowych pozyskiwanych z określonych gatunków dębów, które od wieków wykorzystywane są do produkcji beczek na wino. W naszym kraju dużą popularnością cieszą się m.in. dębowe płatki francuskie. Równie ważny jak pochodzenie płatków jest sposób ich przygotowania i wielkość.

 

Jak używać płatków dębowych?

W sprzedaży znajdziemy płatki o różnym poziomie wypalenia i różnej wielkości. Zasadniczo możemy przyjąć, że płatki mocno wypalone pozwolą uzyskać najbardziej intensywny kolor i zaoferują najwięcej substancji aromatycznych. Jeśli jednak nie chcemy przesadzić z aromatyzowaniem trunku, lepiej pozostać przy płatkach średnio wypalonych lub wybrać płatki naturalne, które są najlepszym źródłem garbników. Dodatkowo możemy przyjąć, że płatki najdrobniejsze najszybciej oddają swoje naturalne aromaty, w związku z czym ich dodanie zaleca się już na etapie fermentacji wina/zacieru. W przypadku płatków dębowych o większych rozmiarach, uwolnienie taniny i substancji aromatycznych ma bardziej subtelny przebieg i takie płatki powinny być dodawane do trunku dopiero na etapie jego leżakowania, dzięki czemu zyska on bardziej bogaty bukiet zapachowy i ciekawy, głęboki kolor.

Standardowo przyjmuje się, że na jeden litr trunku (wina) potrzebnych jest ok. 1-4g płatków dębowych, ale w praktyce jest to kwestia indywidualnych upodobań i w zależności od potrzeb takich płatków można dodać nieco więcej lub mniej.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel