Węgiel aktywny - oczyszczanie destylatów

Dla poprawy jakości alkoholu, przede wszystkim w celu wyeliminowania przykrego posmaku, jaki może pojawić się w świeżo przygotowanych destylatach, wielu amatorów-gorzelników stosuje węgiel aktywny. Przy pomocy węgla można w dość prosty sposób oczyścić destylat z substancji zapachowych, dzięki czemu uzyskamy alkohol bardziej delikatny, neutralny w smaku. Metoda filtracji alkoholu przy pomocy węgla aktywnego jest powszechnie znana, choć przy odpowiednio skonstruowanej kolumnie z właściwie dobranym wkładem, nie zawsze potrzebna. Niemniej jednak, jeśli czujesz, że zapach otrzymanego alkoholu mógłby być lepszy, zawsze możesz przepuścić taki alkohol przez filtr z wkładem węglowym.

węgiel aktywny - oczyszczanie destylatów

Jak działa węgiel aktywny?

Węgiel aktywny to specjalnie przygotowany rodzaj węgla kamiennego, drzewnego lub kokosowego o rozbudowanej strukturze wewnętrznej (o wysokiej porowatości), co wpływa na jego zdolności absorpcyjne. Węgiel aktywny jest doskonałym sorbentem, czyli związkiem zdolnym do pochłaniania innych substancji, które przytwierdzają się do jego porowatej powierzchni. Dobrej jakości, świeży węgiel aktywny jest w stanie pochłonąć substancje w ilości około 20% własnej masy. Co ważne, węgiel aktywny jest neutralny dla destylatów. Nie pozostawia posmaku, nie barwi i nie wpływa na zmianę właściwości alkoholu, poza jego oczyszczeniem ze związków zapachowych. Pochłaniając związki zapachowe węgiel pochłania również sam alkohol, dlatego przed rozpoczęciem filtracji świeży węgiel aktywny warto przelać gorącą wodą. Dzięki temu straty destylatu w czasie procesu filtracji będą mniejsze, a właściwości samego węgla się nie zmienią – wciąż będzie pochłaniał związki zapachowe.

 

Jak używać węgla aktywnego?

Istnieją dwa podstawowe sposoby filtracji destylatów z użyciem węgla aktywnego. Pierwsza metoda jest najmniej skomplikowana, bo nie wymaga używania bardziej specjalistycznego sprzętu, a jedynie czasu na skuteczne oczyszczenie alkoholu. Do pojemnika z destylatem wsypujemy odmierzoną ilość węgla aktywnego (zasadniczo powinno to być jakieś 50g węgla na 1l alkoholu, ale przy bardziej zanieczyszczonych destylatach węgla można wsypać nieco więcej) i pozostawiamy na kilka dni, co jakiś czas całość intensywnie mieszając. Metoda jest prosta, ale jej skuteczność bywa zawodna. Druga metoda filtracji destylatu jest bardziej złożona, ale szybsza i bardzo skuteczna. Jeśli chcemy oczyszczać destylat przy pomocy drugiej metody, potrzebny będzie nam gotowy zestaw do filtracji lub szklana kolumna filtracyjna na węgiel aktywny, przez którą przepuszczamy nasz destylat. Pamiętajmy, by przed rozpoczęciem filtracji destylat był schłodzony i jeśli procentowa zawartość alkoholu jest wysoka (powyżej 45%), wcześniej warto go rozcieńczyć wodą.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel