Tradycyjna wiśniowa nalewka

2016-06-30
Przyrządzenie nalewki z wiśni jest, według niektórych koneserów słodkich alkoholi, najprostsze spośród wszystkich tego typu trunków. Przepisy, które można znaleźć w książkach lub w internecie nie różnią się między sobą zasadniczo, a wyjątkiem jest praktycznie wyłącznie kwestia pestek.

Przepis adaptacyjny

Najpopularniejsza metoda uzyskania nalewki wiśniowej rozpoczyna się wydrylowaniem wiśni, co jest najbardziej pracochłonną częścią procesu. Do nastawu będziemy potrzebowali:
  • 1,5 kg dojrzałych wiśni,
  • kilograma cukru,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 0,5 l wódki.
Owoce wraz z sokiem który puściły w trakcie drylowania oraz kilkunastoma pestkami przekładamy do słoja lub gąsiora, zasypujemy cukrem i zostawiamy, przykryty gazą na kilkanaście dni. Po tym czasie wiśnie puszczą resztę soku, który należy zlać do garnka, zagotować i wystudzić. Następnie zalewamy sok spirytusem i zlewamy do butelek i korkujemy. Owoców odcedzonych z soku nie wyrzucamy lecz zalewamy wódką po uprzednim wyjęciu z pestek i odstawiamy na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy wódkę z owoców i mieszamy z uzyskanym sokiem ze spirytusem oraz ponownie rozlewamy do butelek i ponownie korkujemy. Po 3 miesiącach nalewka jest gotowa i możemy delektować się tradycyjnym smakiem wiśniowego trunku, a owoce nie marnują się i śmiało możemy wykorzystać je do przyozdobienia deserów.

nalewka wiśniowa

Dwa sposoby, dwa smaki

Przepis na nalewkę wiśniową pozwala na szeroko pojęte modyfikacje, a owoc któremu alkohol zawdzięcza swój smak i aromat jest wyjątkowo wdzięczny w destylacji. Z tego też powodu każdy amator nalewki wiśniowej z pewnością nieco go zmodyfikuje pod kątem własnych preferencji. Możliwe jest również uzyskanie nalewki na wiśniach niedrylowanych, choć jej smak jest nieco bardziej cierpki. Ilość cukru również jest kwestią gustu. Osoby lubiące mniej słodkie trunki mogą dodać 0,7kg cukru zamiast pełnego kilograma i także otrzymają dobry alkohol. Podsumowując najprostszą metodą uzyskania nalewki wiśniowej jest zalanie kilograma posłodzonych i odstanych wiśni około 600ml spirytusu wymieszanego z taką samą ilością wody, przetrzymanie w ciemnym miejscu przez około 4 tygodnie, następnie dolanie około 400ml spirytusu i kolejne odstanie przez ok. 3 miesiące. Wtedy można przefiltrować nalewkę i rozlać do butelek. Sposób taki jest wprawdzie mniej pracochłonny, jednak barwa, aromat i przede wszystkim smak nalewki różni się od podanego na początku. Pozostaje wyłącznie wypróbować różne sposoby i opracować własną technikę przygotowania aby cieszyć się najbardziej odpowiadającym nam smakiem.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel