Szlachetne gatunki wina.

2015-12-15

domowa produkcja winaUwzględniając procentową zawartość alkoholu w winie możemy mówić o winach lekkich (poniżej 10% alkoholu), średnich (10%-14% alkoholu), mocnych (14%-18% alkoholu) oraz winach wzmacnianych (więcej niż 18% alkoholu). Z kolei uwzględniając zawartość cukru w winie możemy mówić o winach wytrawnych (1-3g cukru na litr wina), półwytrawnych (3-10g cukru), półsłodkich (10-16g cukru), słodkich (powyżej 16g cukru) i likierowych (powyżej 45g cukru na litr wina). Jeśli jednak zależy nam na ustaleniu jakości wina, warto zwrócić uwagę na klasyfikację win ze względu na szczep winorośli, z jakiej wytwarzane jest dane wino.

 

Najbardziej popularne na świecie szczepy winorośli, z których wytwarza się markowe wina w różnych zakątkach świata to: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Syrah ? baza dla wina czerwonego oraz Riesling, Chardonnay, Gewurztraminer, Sauvignon Blanc, Muscat ? baza dla win białych. Jeśli na etykiecie butelki z winem znajdziemy informację o jednym z powyższych szczepów winorośli możemy być niemal pewni, że sięgamy po markowe wino dobrej jakości. Poniżej zestawienie cech charakterystycznych dla szczepów winorośli, z których wytwarza się markowe wina czerwone.

 

 

Cabernet Sauvignon ? to jeden z najbardziej rozpowszechnionych szczepów winorośli na świecie. Na jego bazie wytwarzane są jedne z najlepszych, najbardziej rozpoznawalnych win czerwonych o charakterystycznym bukiecie aromatów i smaków. Wina Cabernet idealnie nadają się do leżakowania, zwiększając w ten sposób pierwotna bazę aromatyczną. W zależności od klimatu, w jakim uprawiany jest ten szczep winorośli, powstałe na jego bazie wina zyskuje unikalne cechy. Winorośl uprawiana w chłodnym klimacie da stosunkowo ciężkie wino z nutą czerwonej porzeczki. Z winorośli tego gatunku uprawianych w ciepłym klimacie uzyskuje się wina lżejsze, z wyraźnym posmakiem dojrzałej czarnej porzeczki.

 

Merlot ? to chyba najbardziej popularny szczep winorośli uprawianej we Francji. Na bazie tego szczepu uzyskuje się wina średniej i wysokiej mocy. Ponadto jest to idealne wino do kupażowania, czyli mieszania z innymi gatunkami win dla osiągnięcia wyrazistego, niezwykle oryginalnego smaku. Wina Merlot często miesza się z winami Cabernet Sauvignon dla uzyskania mocniejszego koloru i owocowego aromatu.

wino domowe

Point Noir ? gatunek winorośli pierwotnie uprawiany w Burgundii, obecnie także w Szampanii, Alzacji i kilku innych regionach Francji. Poza tym jest to winorośl uprawiana także w wielu innych krajach świata, od Hiszpanii i Włoch przez Mołdawię, po odległą Australię, RPA, USA czy Chile. Z tego gatunku winorośli produkuje się wysokiej jakości wina musujące i szampany. Point Noir jest doskonałym dodatkiem do innych gatunków win, nadającym im wyrazistego owocowego (w winach młodych) lub kwiatowego aromatu (w winach dojrzałych).

produkcja wina

Cabernet Franc ? baza win stosunkowo lekkich o mniejszej zawartości tanin, przez co są to wina mniej intensywne, jeśli chodzi o ich kolorystykę, ale wciąż bardzo aromatyczne. Współcześnie ze względu na dużą odporność tego gatunku winorośli, poza Francją jest ona uprawiona niemal we wszystkich winiarskich krajach świata.

 

Syrah ? z winorośli tego gatunku uzyskuje się wina czerwone o niezwykle intensywnej, ciemnej barwie i owocowym aromacie, z wyczuwalną nutą jeżyn i pieprzu (dla winorośli uprawianych w chłodniejszym klimacie) oraz anyżu (dla winorośli uprawianych w ciepłym klimacie). Charakterystyczny cierpki posmak w przypadku win młodych wyprodukowanych z tego szczepu winorośli może być zniwelowany przez ich dłuższe leżakowanie.

 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel