Produkcja piwa domowego – najczęściej zadawane pytania

2016-08-19

Piwo domowej produkcji to fantastyczna sprawa ? niestety nie zawsze tak prosta jakby się mogła wydawać, ale też nie tak skomplikowana jak niektórzy mogą myśleć. Dla wyjaśnienia pewnych kluczowych kwestii w odniesieniu do warzenia złocistego napoju poniżej znajdują się najczęstsze pytania przy produkcji piwa domowego oraz krótkie na nie odpowiedzi.

piwo domowe krok po kroku

Pytanie nr 1 - Jak wielkie ma znaczenie czyszczenie narzędzi i pojemników używanych do produkcji piwa?


Ogromne. Jeśli sprzęt nie zostanie dokładnie umyty (a zdarza się to dość często) dojdzie do zakażenia pozostałościami z poprzedniej warki, co niewątpliwie wpłynie na uzyskany z danego warzenia smak piwa ? i to niekoniecznie taki, jaki spodziewaliśmy się uzyskać.


Rada: Dokładnie myć sprzęt i to najlepiej bezzwłocznie, zaraz po ważeniu.


Pytanie nr 2 - Czy dezynfekcja sprzętu również jest konieczna?


Jak najbardziej! Jeśli zignorujemy ten fakt i nie dokonamy dezynfekcji sprzętu dojdzie do bakteryjnego zakażenia brzeczki.


Efekt? Znów piwo nie takie, o jakim marzyliśmy ? zamiast pysznego napoju uzyskamy takie o o kwaśnym, octowym posmaku. Dlatego każdy element używany do warzenia piwa trzeba dokładnie i porządnie dezynfekować.


Pytanie nr 3 - A co gdy środek do dezynfekcji zostanie na sprzęcie?


Podobnie, i tutaj dojdzie do zakażenia bakteryjnego brzeczki. W piwie będą wyczuwalne fenole bądź chlor. Mało tego ? środki chemiczne mogą nawet doprowadzić do wyniszczenia drożdży. Dokładnie opłukanie sprzętu sterylną wodą jest zatem bardziej niż konieczne ew. używanie takich środków dezynfekujących, których spłukiwać nie ma potrzeby.


Pytanie nr 4 - Czy można ześrutować słód zbyt drobno?


Tak ? i ten fakt również odbija się na jakości piwa. Może dojść do zatrzymania zacierania, nierzadko też pojawiają się problemy z wysładzaniem czy też ekstrakcja tanin z łusek sodu. W wyniku tego uzyskasz ciemniejszy kolor piwa ? to nie taki wielki problem, ale smak tanin w browarze na pewno nie będzie Ci w smak...


By tego uniknąć nie da się inaczej: musisz dostosować grubość śrutowania, aby ziarna słodu zostały rozbite by przy jednoczesnym zachowaniu nienaruszonej łuski.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel