Piwo domowe krok po kroku

2016-08-16
Zaraz po herbacie, piwo jest najbardziej popularnym napojem na całym świecie. Piwosze mogą cieszyć się smakiem piwa przez wszystkie 365 dni w roku. Jest to wspaniały produkt sezonowy, który może być wytwarzany przez cały rok, a niektóre smaki są nawet specjalnie warzone aby dopasować się pod sezon. Specjalne gatunki piw są warzone w określonym czasie. Termin piwa sezonowe oznacza jego dostępność.

Smutne jest to, że sezonowe piwa są dostępne tylko przez krótki czas w roku. Ale dobre jest to, że możemy cieszyć się nimi przez cały rok, w każdej temperaturze, we wszelkich warunkach pogodowych ? pod warunkiem, że nabędziemy ich odpowiednią ilość.

W zależności od składników stosowanych do parzenia, smak piwa jest również zróżnicowany. Lager, pszeniczne i tym podobne wersje to tylko niektóre bardzo popularne piwa. Sposób picia piwa zależy również od miejsca i tradycji. W większości miejsc jest przechowywane w temperaturze pokojowej, ale polscy piwosze preferują bardziej schłodzone piwo. W zależności od osobistych upodobań, wybór piwa jest po prostu nieograniczony.

Samodzielne przygotowywanie piwa


Można znaleźć lokalne sklepy spożywcze pełne piw - dla zaspokojenia indywidualnych potrzeb przez cały rok. Jednak wiele osób woli warzyć własne piwo w domu i to również oszczędza im pieniędzy w odniesieniu do zakupu drogich piw. Warzenia piwa w domu nie jest trudnym zadaniem, zwłaszcza gdy masz wszystkie niezbędne rzeczy (a te są łatwo dostępne). Po małej inwestycji początkową można łatwo tworzyć swoje własne piwo, którego smak jest nieporównywalny z żadnym innym.

Najpierw trzeba znaleźć dobry zestawu do warzenia piwa w domu i przewodnik, który uczy jak to zrobić. Pomożemy! Jeśli kiedykolwiek chciałeś dowiedzieć się jak uwarzyć swoje własne piwo zobacz na te 10 prostych kroków!
  • Krok 1: Śrutowanie tj. rozdrabnianie ziaren słodu np. pszenicznego bądź orkiszowego, wedle gustu.
  • Krok 2: Zacieranie, najprościej mówiąc podgrzewanie do odpowiedniej temperatury (najważniejsze by nie przekroczyć 80 stopni, bowiem wtedy słód traci swoje właściwości).
  • Krok 3: Filtracja, podczas której oddzielacz młuto od brzeczki, uzyskując interesujący nas płyn.
  • Krok 4: Chłodzenie aż do ok 18 stopni, w chłodnicy zanurzeniowej bądź poprzez wymiennik ciepła.
  • Krok 5: Zadanie drożdży i fermentacja, polecamy drożdże suche.
  • Krok 6: Fermentacja burzliwa o różnym czasie trwania od kilku dni do tygodni.
  • Krok 7: Fermentacja cicha która trwa od kilku dni do tygodnia.
  • Krok 8: Butelkowanie/kapslowanie a wraz z tym dodawanie dowolnie cukru bądź glukozy.
  • Krok 9: Leżakowanie, najlepiej trwające nie mniej niż dwa tygodnie.
  • Krok 10: Degustacja!

Smacznego!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel