Malinowa nalewka z soku lub owoców

2016-06-30
Największą zaletą nalewki malinowej jest jej niepowtarzalny aromat i piękna barwa. Przyrządzenie alkoholu na bazie tych owoców to jeden ze sposobów zapewnienia sobie możliwości delektowania się ich smakiem poza sezonem. Istnieją trzy dość rozpowszechnione sposoby przygotowania nalewki malinowej: na spirytusie, na wódce oraz na soku z malin.

Nalewka na spirytusie

To najprostszy przepis o tyle łatwy do zapamiętania, że wymaga proporcjonalnej ilości jednostek każdego składnika: malin, spirytusu, wody oraz cukru. Dla przykładu weźmy po kilogramie malin i cukry i po litrze wody i spirytusu. Maliny należy umyć i zasypać cukrem i pozostawić do momentu aż puszczą sok a cukier ulegnie rozpuszczeniu. Następnie zalewamy całość mieszanką wody i spirytusu do odstania, filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek. Voila - nalewka malinowa po odstaniu jest już gotowa.

Nalewka na wódce

W tym przepisie jest nieco więcej pracy, a do nastawu potrzebować będziemy: kilograma malin, 1,5 litra wódki, i około 0,5 kg cukru. Oczyszczamy maliny z szypułek i zalewamy w słoju wódką tak aby przykryć owoce w całości alkoholem. Słój zamykamy i zostawiamy na 6 dni pamiętając aby raz dziennie nim potrząsnąć dzięki czemu alkohol dobrze wymiesza się z owocami. Po odstaniu zlewamy płyn z owoców i wsypujemy cukier do malin. Po rozpuszczeniu się cukru wyciskamy mieszankę syropu i odlewamy go do uzyskanego wcześniej alkoholu. Pozostaje rozlać nalewkę do butelek i pozostawić w zacienionym chłodnym miejscu do odstania.

nalewka malinowa

Nalewka na soku z malin

Według niektórych jest to przepis gwarantujący najlepszą klarowność alkoholu. Owoce w tym przepisie zasypuje się cukrem i odstawia jak w przypadku innych receptur, a po puszczeniu soku i rozpuszczeniu cukru kilkakrotnie przecedza i dodaje do alkoholu, którym może być wódka, mieszanka spirytusu z wodą gwarantująca oczekiwaną przez nas zawartość alkoholu, lub gin z dodatkiem jałowca, dzięki czemu nalewka ma niecodzienny dębowy posmak. Taką mieszankę należy oczywiście odstać przez kilka tygodni zanim przystąpimy do jej picia.

Mieszanki i eksperymenty

W internecie bądź książkach specjalistycznych można również natknąć się na różnorodne modyfikacje powyższych przepisów. Jednymi z ciekawszych są te wykorzystujące różnokolorowe maliny, w tym żółte, czerwone oraz dodatek jeżyn, a także te, w których cukier zastępuje się częściowo miodem. Zachęcamy do eksperymentów, gdyż każda zmiana zapewnia uzyskanie innych efektów w postaci smaku i aromatu, a maliny są bardzo przyjaznym owocem do tego rodzaju doświadczeń.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel