Jesienne wina sezonowe - co oferuje nam natura?

2016-09-12
Polskie prawo przewiduje, że społeczeństwo może legalnie produkować wino sezonowe na własny użytek. Oczywiście kwestia własnego użytku jest tutaj kluczowa więc teoretycznie nie można nam odsprzedać nawet kieliszka wina, jeśli nie mamy do tego odpowiednich pozwoleń. Dziś skupimy się na pysznych winach sezonowych, domowej roboty, które są idealnym aperitifem na każdą okazję. Dlaczego mówimy właśnie o winach sezonowych? Specyfikację niektórych z nich przedstawimy poniżej i to będzie najlepsza odpowiedź na zadane pytanie.

wino domowe sezonowe

Wino śliwkowe

Klęska urodzaju sprawia, że w niektórych latach trudno nam jest wykorzystać wszystkie śliwy z przydomowego sadu. Wino śliwkowe domowej roboty jest niezwykle aromatyczne i stosunkowo proste do zrobienia. Kluczowy jest tu wybór odpowiednich śliwek. Nie chodzi nawet o ich odmianę, ważne jest to, aby owoce były dojrzałe oraz soczyste. Ilość alkoholu na takie wino uzależniona jest od tego jak mocny ma być finalnie powstały trunek. Im mocniejsze, tym więcej alkoholu. Wprawdzie znane polskie sposoby tego nie przewidują, ale do produkcji warto użyć około 3ml pektoenzymu, który wzmacnia wyciskanie soku ze śliw.

Wino malinowe

Jego wykonanie jest niezwykle proste a smak jest prawdziwym wyzwaniem nawet dla najbardziej wymagających smakoszy domowego trunku. Do wykonania 10 litrów wina potrzebne jest tylko siedem kilogramów dojrzałych malin. Proces fermentacji jest dość długi, ale dla takiego smaku warto czekać.

Wino aroniowe

Aronia to owoc, który warto mieć w zasięgu ręki przez cały rok, ponieważ wykazuje mnóstwo właściwości zdrowotnych, które poprawnie wpływają na nasz stan zdrowia. Wino aroniowe cechuje się dość specyficznym smakiem i pewnie nie każdy będzie w stanie go docenić, ale ci, którzy wiedzą jak powinno smakować dobrej jakości wino na pewno się do nich nie zalicza. Aromat jest wspaniały i rozchodzi się po całym domu. Daleko mu do klasycznego zapachu swojskiego wina, który raczej nie zachęca.

Wino z dzikiej róży

Sam proces fermentacji wina z dzikiej róży nie różni się szczególnie od tego, w których wykorzystujemy inne owoce. Problematyczne bywa raczej przygotowanie, ponieważ owoce róży są niewielkie i trochę kapryśne a każdy należy pozbawić szypułki, co jest bardzo czasochłonne. Smak wina z dzikiej róży jest dość słodki, aczkolwiek nie przesłodzony, dlatego docenią go wszyscy smakosze.

Wino z jarzębiny

To dopiero potęga polskiej tradycji. Wino jest niezwykle aromatyczne a smak dojrzewającej jarzębiny nie pozwala poprzestać na jednym kieliszku trunku domowej roboty. Nic więc dziwnego, że w polskich sadach wciąż można zobaczyć kwitnące drzewa jarzębiny, której owoce jak widać nie służą jedynie do produkcji koralików.

Wino jeżynowe

Jeżyna jest dość kwaśnym owocem a wino powstałe z jej użyciem jest mocno orzeźwiające i charakterystyczne. Jest jednak również bardzo smaczne, dlatego tak chętnie je produkujemy.
Polskie wina domowej roboty na prawdę są fantastyczne, dlatego warto poświęcić trochę czasu robiąc taki przysmak w zaciszu swojego domu.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel