Jak nastawić cukrówkę?

Cukrówka to najprostszy nastaw, jaki możesz przygotować w warunkach domowych. Do jego przygotowania nie potrzebujesz wyszukanych składników, a jedynie wodę, cukier i drożdże. Te ostatnie są bardzo ważne, bo to one odpowiadają za szybkość i intensywność procesu fermentacji alkoholowej, pozwalając na uzyskanie mocnego alkoholu wysokiej jakości. Oczywiście do przygotowania nastawu potrzebujesz jeszcze zestawu podstawowego sprzętu gorzelniczego. Będzie nim pojemnik fermentacyjny o odpowiedniej pojemności, rurka fermentacyjna, mieszadło i termometr, dzięki któremu będziesz mógł stale monitorować temperaturę nastawu (możesz wybrać termometr ciekłokrystaliczny naklejany na ścianę pojemnika fermentacyjnego).

Wybór drożdży

Drożdże to kluczowy składnik, który w największym stopniu odpowiada za jakość końcowego produktu. W sprzedaży znajdziesz tzw. drożdże błyskawiczne, które skracają czas potrzebny na fermentację, drożdże pozwalające uzyskać alkohol o maksymalnie dużej mocy (zawartości procentów) oraz drożdże jakościowe, dzięki którym uzyskasz czysty i delikatny alkohol o przyjemnym, neutralnym smaku. Warto zainwestować w markowe drożdże gorzelnicze, bo tylko takie drożdże pozwolą uzyskać mocny i czysty alkohol, który możemy późnej poddać procesowi dalszej destylacji. Co ważne, gotowe drożdże gorzelnicze zwykle uzupełnione są o pożywkę, enzymy, witaminy i mikroelementy i nie musisz już tych substancji dodawać osobno. Jeśli chcesz, by proces fermentacji był maksymalnie efektywny, pamiętaj o pilnowaniu temperatury podczas całego procesu, podgrzewając lub schładzając pojemnik fermentacyjny.

jak nastawić cukrówkę

Przygotowanie nastawu

Do przygotowania nastawu potrzebujesz wodę i cukier. Wybór wody nie jest obojętny dla jakości uzyskanego alkoholu. Oczywiście możesz użyć zwykłej wody kranowej – zdatnej do picia, ale równie dobrze może to być woda źródlana czy oligoceńska. Wszystko zależy od tego, jakim rodzajem wody dysponujesz i czy zależy Ci na uzyskaniu określonego posmaku alkoholu. Odpowiednią ilość cukru (zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu wybranych przez Ciebie drożdży gorzelniczych) rozpuszczasz w około 10l gorącej wody, zawartość przelewasz do zbiornika fermentacyjnego i uzupełniasz zimną wodą. Temperatura nastawu przed dodaniem drożdży nie może być zbyt wysoka i zbyt niska. Zwykle optymalna temperatura to 30 stopni Celsjusza. Proces fermentacji powinien rozpocząć się w ciągu kilku godzin. W tym czasie nie zamykaj szczelnie pojemnika, bo proces fermentacji jest zwykle bardzo burzliwy. W zależności od rodzaju użytych drożdży, pojemnik zamykamy szczelnie dopiero po 2-4dniach, oczywiście pozostawiając ujście dla gazów przez rurkę fermentacyjną. Nastaw będzie gotowy po kilku-kilkunastu dniach, w zależności od rodzaju użytych drożdży, mocy alkoholu, jaką chcesz uzyskać i ilości cukru, z jakiego przygotowałeś nastaw.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel