Jak nagazować piwo domowe?

2016-09-09
Pozyskanie domowego piwa jest bardzo proste i istnieje wiele środków, które mogą pomóc każdemu w ramach pierwszych starań o ten złocisty napój wykonany w tak swojskich warunkach. Czas potrzebny do realizacji piwa jest nie tak duży, jak mogłoby się wydawać, dlatego można taką domową produkcję dostosować do swojego harmonogramu. Jednak to, co tak naprawdę sprawia, że ten proces jest sam w sobie wyjątkowy to fakt, że w jego ramach naprawdę można wykazać się kreatywnością i eksperymentować z różnymi smakami i odmian piwa.

Jak nagazować piwo?

Istnieją dosłownie setki przepisów dostępnych dla domowych piwowarów. Bez względu na to czy lubi się jasne, czy ciemniejsze piwo z nutą miodu, z odrobiną wiedzy i cierpliwości wszystko to można dostosować do każdego smaku lub gustu. Jednak jedną z najważniejszych rzeczy do nauczenia, bez względu na to jakie piwo lubi się najbardziej jest umiejętność jego nagazowania.
piwo domowe

Po co właściwie gaz w piwie?

Chodzi o jego odbiór, smak, przyjemność degustacji. Gazowanie samo w sobie to zwyczajnie nasycenie napoju dwutlenkiem węgla, to właśnie jego ilość w piwie decyduje o ilości piany. Im więcej gazu tym większa piana, przy czym warto wiedzieć że gaz sam w sobie jest neutralny smakowo. I uwaga: piwo przegazowane wcale nie jest lepsze! Warto wiedzieć jak nagazować piwo domowe, dlatego czytajcie dalej!

 

Gazowanie piwa w kilku krokach

1. Należy zadbać o to już w czasie fermentacji ? tzn starając się o to, by drożdże przerobiły możliwie jak największą ilość cukrów, co jest możliwe poprzez punkty poniższe.
2. Dbałość o właściwą ilość żywych komórek drożdżowych jest zasadnicza - 1ml żywych komórek na każdy jeden ml brzeczki to najlepsze rozwiązanie.
3. Trzeba także zadbać o zachowanie odpowiedniej dla wybranego szczepu temperatury.
4. Nie można zapomnieć o tym, by piwo fermentowało odpowiednią ilość czasu (ciemniejsze zwykle fermentuje się dłużej)
Właśnie w ten sposób każdy, nawet początkujący piwowar ma szanse na uzyskanie piwa odpowiednio odfermentowanego, a więc nagazowanego. Warto jeszcze wspomnieć na temat tego, jakie surowce są najczęściej wykorzystywanego do samo procesu refermentacji.
Najbardziej istotne surowce:
  • Glukoza lub sacharoza.
  • Miód oraz syropy cukrowe.
  • Ekstrakt słodowy.
  • Nieprzefermentowana brzeczka.
Surowiec najlepiej dodawać do tego procesu poprzez odpowiednie odmierzenie proporcji już bezpośrednio do przeznaczonych na napój butelek. Jest to dość pracochłonne, ale nie trzeba martwić się o samo rozmieszanie surowca w roztworze. To naprawdę nie jest trudne, ale jak to zwykle bywa praktyka czyni mistrzem ? stąd im częściej próbujemy? tym większe szanse na piwo idealne.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel