Działanie i stosowanie drożdży gorzelniczych.

2016-09-16
Drożdże to jednokomórkowe grzyby, które w odpowiedniej temperaturze i przy zastosowaniu pożywki składającej się z cukrów prostych prowadzą fermentację alkoholową, która na ogół odbywa się w warunkach beztlenowych. Sam proces fermentacji alkoholowej polega na przetwarzaniu cukrów prostych (węglowodanów) przy udziale enzymów produkowanych przez drożdże w etanol i dwutlenek węgla. Oczywiście podczas procesu fermentacji powstają także inne substancje chemiczne, w tym estry i wyższe alkohole, które nadają trunkom określonego aromatu, w dużym stopniu decydując o jego walorach smakowych. Bez udziału drożdży szlachetnych takie branże jak piwowarstwo czy winiarstwo nie miałyby szans na tak intensywny rozwój, jakiego dziś jesteśmy świadkami.

Dzięki dużej dostępności różnych odmian drożdży szlachetnych, współcześnie nie ma większego problemu, jeśli jesteśmy zainteresowani samodzielnym przygotowaniem zacieru, z którego następnie możemy wytworzyć alkohol własnej roboty. Może być to zwykły bimber, ale również nieco łagodniejsza w smaku wódka, wyrazisty koniak czy whisky.

drożdże gorzelnicze

Pierwszym krokiem do przygotowania zacieru jest nastaw. W zależności od własnych możliwości i preferencji możemy przygotować nastaw cukrowy, owocowy lub zbożowy. Nastaw będzie miał wpływ na smak i po części również na moc przygotowanego przez nas trunku, choć ta ostania zależy przede wszystkim od ilości użytego cukru oraz odporności drożdży na moc alkoholu. Niektóre gatunki drożdży są mniej odporne na alkohol, przez co proces fermentacji ustanie już przy osiągnięciu niewielkiego stężenia alkoholu w zacierze.

Zastosowanie drożdży gorzelniczych jest stosunkowo proste. Wystarczy przygotować wcześniej wspomniany nastaw, dodać odpowiednią ilość cukru (ta zwykle podana jest na opakowaniu drożdży i uwzględnia objętość przygotowanego przez nas nastawu), a następnie dodać do niego drożdże. Te w odpowiednich warunkach niemal natychmiast rozpoczną proces fermentacji, czyli zaczną pożywiać się cukrami znajdującymi się w nastawie, produkując przy okazji etanol, czyli alkohol. W zależności od zastosowanego przez nas rodzaju drożdży gorzelniczych, proces fermentacji może mieć przebieg niezwykle burzliwy, dzieje się tak, gdy korzystamy z tzw. drożdży turbo lub przebieg zdecydowanie bardziej łagodny. W przypadku drożdży turbo fermentacja może trwać zaledwie 24h. W przypadku drożdży klasycznych, proces fermentacji może trwać kilka-kilkanaście dni ? im więcej cukru dodamy, tym proces fermentacji będzie dłuższy. Na rynku znajdziesz wiele gatunków drożdży o różnym poziomie tolerancji na cukier i alkohol, dzięki czemu zyskujesz większą kontrolę nad całym procesem fermentacji.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel