Destylacja alkoholi

Destylacja to proces rozdzielenia wieloskładnikowej cieczy na frakcje, poprzez jej odparowanie i skroplenie. W przypadku destylacji alkoholu, procesowi odparowania poddaje się zacier, z którego skrapla się alkohol. W ten sposób z zacieru o niskiej zawartości alkoholu otrzymuje się alkohol o znacznie większym stężeniu. Przy użyciu zaawansowanych urządzeń (destylatorów) można uzyskać alkohol o niezwykle wysokim stężeniu, nawet jeśli tego typu proces realizowany jest w warunkach domowych. Do destylacji alkoholu potrzebny jest nam zacier, źródło ciepła, które pozwoli podgrzać zacier do określonej temperatury – aż zacznie parować i się skraplać, a także zestaw sprzętu do destylacji.

destylacja alkoholi

Z czego destyluje się alkohol

Historia pędzenia bimbru w warunkach domowych ma w Polsce wielowiekową tradycję. Współcześnie jest to co prawda proceder nielegalny w sensie prawnym, ale jeśli ktoś bimber pędzi na własny użytek, nie powinien przyciągnąć uwagi organów ścigania. Trzeba mieć jednak na uwadze, że pędzenie bimbru również na własny użytek może być interpretowane przez władzę jako niedopuszczalne i niezgodne z prawem. Wracając do kwestii destylacji alkoholu w warunkach domowych. Najczęściej taki alkohol pędzi się z zacieru na bazie owoców lub z zacieru na bazie cukru (tzw. cukrówka). Oczywiście do przygotowania zacieru wykorzystać można również ziemniaki, zboża, kukurydzę czy buraki cukrowe (melasę). Wszystko zależy od naszej własnej inwencji i smaków, jakie chcemy uzyskać. Obecnie chyba najpopularniejszym rodzajem zacieru jest prosta w przygotowaniu cukrówka.

 

Czego potrzebujemy do destylacji alkoholu?

Gdy dysponujemy zacierem (w przypadku cukrówki będzie to woda zmieszana z cukrem przerobiona przez drożdże gorzelnicze, zwykle o procentowej zawartości alkoholu w granicach 20%) musimy poddać go procesowi destylacji – w ten sposób pozbywamy się niechcianych składników i otrzymujemy czysty alkohol o wysokim stężeniu. W zależności od wybranej metody destylacji potrzebny będzie nam nieco inny sprzęt. Najprostszą i jedną z najbardziej popularnych metod destylacji alkoholu jest tzw. metoda Pot Still. Używając alembików tego rodzaju jesteśmy w stanie uzyskać alkohol dobrej jakości o doskonałych walorach smakowych. Bardziej efektywną metodą destylacji, pozwalającą uzyskać alkohol o większym stężeniu jest metoda ponownego przepływu, czyli tzw. refleksu. W tym przypadku potrzebować będziemy bardziej złożonego alembiku, który pozwala na wielokrotne odparowywanie i skroplenie alkoholu, dzięki czemu możemy uzyskać alkohol o stężeniu rzędu dziewięćdziesięciu kilku procent.

 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel